Hoenderloo - Zonsopgang Hoenderloo - Karakteristieke woning Hoenderloo - Bospad in de herfst Hoenderloo - Weiland met Koeien

  De historie van Hoenderloo

  De geschiedenis van Hoenderloo gaat niet ver terug. In 1804 vestigde Elbert Elbers zich als pachtboer op Hoog Baarlo (gemeente Ede), een buurtschap bij Hoenderloo. Het dorp Hoenderloo bestond toen echter nog niet. Elbert Elbers zou als eerste bewoner van Hoenderloo aangemerkt kunnen worden, maar deze eer wordt toegekend aan Albert Brinkenberg, aangezien hij zich permanent in Hoenderloo vestigde. Elbert Elbers vertrok in 1814 alweer uit onze streek.

  Albert Brinkenberg werd geboren in Beekbergen en bracht zijn jeugd nagenoeg geheel zwervend door. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij in het ruige gebied van het huidige Hoenderloo neerstreek. Door zijn huwelijk en de geboorte van zijn eerste twee kinderen gaf hij zijn zwervend bestaan op. Hij groef een kuil onderaan de Franse Berg (achter het huidige Kröller-Müller museum) en dekte deze kuil af met takken uit het bos en plaggen van de heide. Dit schamele hutje betrok hij met zijn gezin en zijn bezittingen. Deze bezittingen bestonden slechts uit een schop, een mes en twee schapen. Hij gebruikte de lijfspreuk "met de grond onder ons, de hemel boven ons en de handen aan je lijf kan je overal op deze aardbol terecht". Hij had zich echter in de plek vergist, want na een stevige regenbui liep het regenwater vanaf de Franse Berg via het walmgat zijn onderkomen binnen. Reden genoeg om een andere plek uit te zoeken. Hij kwam uit bij de plek waar het huidige café-restaurant Rust een Weinig is gevestigd. Deze plek lag aan een zandpad van Otterlo naar Deelen. Brinkenberg bouwde hier zijn tweede hut en noemde deze hut 'Het Hoenderloo', naar de vele korhoenders die er rondliepen.

  Brinkenberg moest hard werken. Hij was eerst heidehandelaar, maar deze handel bracht te weinig op zodat hij ook landbouwer, imker en herder werd. In 1839 was hij niet meer de enige bewoner en telde het buurtschapje al 25 gezinnen. Het jaartal 1839 wordt als stichtingsdatum van Hoenderloo aangehouden, zodat ons dorp nu 175 jaar jong is.

  Laatste Foto's

  • Opening Dorpshuus 2015
  • Opening Dorpshuus 2015
  • Opening Dorpshuus 2015
  • Opening Dorpshuus 2015
  • Opening Dorpshuus 2015
  • Opening Dorpshuus 2015